Przyrządy Mierzące Aktywność Wody Aw


Aktywność wody (aktywność wodna, Aw, z ang. Water Activity) określa aktywną część zawartości wody, czyli „wodę wolną – niezwiązaną”. Aktywność wodna określana jest również jako ciśnienie pary wodnej wytwarzanej przez wodę zawartą w produkcie higroskopijnym. W branży spożywczej aktywność wody ma wpływ na takie zjawiska jak zmiana koloru produktów, ich smaku, aromatu, wytwarzanie trucizn pokarmowych w produktach, psucie się produktów (ich termin ważności) , itd. Z tego powodu pomiar Aw wykonywany przez działy kontroli jakości jest aż tak istotny. Aktywność wody (aktywność wodną) produktów spożywczych można kontrolować m.in. poprzez użycie różnych dodatków (np. soli, cukru, itp.), odpowiednie pakowanie, utrzymywanie korzystnych warunków w czasie produkcji, dojrzewania i przechowywania. Pomiary aktywności wody (aktywności wodnej) wykonuje się nie tylko na etapie kontroli jakości, ale również w trakcie opracowywania nowych technologii i przepisów.
Do pomiaru aktywności wody (aktywności wodnej, Aw) dedykowana jest specjalna seria urządzeń laboratoryjnych firmy Rotronic. Są to dedykowane sondy pomiarowe Aw (HygroClip2, w skrócie HC2 Rotronic), mierniki ręczne Aw w zestawach walizkowych (HygroPalm Rotronic), biurkowe moduły laboratoryjne Aw (HygroLab lub AwTherm Rotronic). Urządzenia pomiarowe uzupełnia oprogramowanie komputerowe pozwalające generować raporty PDF z pomiarów (HW4-P-Quick). Urządzenia najnowszej generacji posiadają zaimplementowaną funkcję AwQuick, która pozwala na pomiar aktywności wody większości produktów w ciągu 5 minut.