• Facebook
  • Youtube
  • LinkedIn

telefon +48 67 357 10 80 mail biuro@apautomatyka.pl

APONE AUTOMATYKAONLINE ENVIRONMENTAL SENSING

telefon +48 67 357 10 80 mail biuro@apautomatyka.pl

  • 0Shopping Cart
AP Automatyka
  • Automatyka
    • Przetworniki
      • Przetworniki wilgotności i temperatury
      • Przetworniki stężenia CO2
      • Przetworniki temperatury
      • Przetworniki ciśnienia
      • Przetworniki różnicy ciśnień
      • Lotnych związków organicznych LZO
      • Stężenia pyłów zawieszonych PM
      • Stężenia formaldehydu
      • Stężenia gazów
      • Przetworniki przepływu
      • Przetworniki punktu rosy
      • Przetworniki poziomu
      • Przetworniki sygnałów analogowych
      • Presostaty
      • Higrostaty
      • Termostaty
      • Akcesoria do przetworników
    • Rejestratory
      • Rejestratory wilgotności
      • Rejestratory stężenia CO2
      • Rejestratory temperatury
      • Rejestratory ciśnienia
      • Rejestratory różnicy ciśnień
      • Rejestratory sygnałów analogowych
      • Akcesoria do rejestratorów wilgotności i temperatury
    • Mierniki
      • Mierniki Wilgotności
      • Mierniki stężenia CO2
      • Mierniki temperatury
      • Mierniki różnicy ciśnień
      • Mierniki przepływu powietrza
      • Balometry
      • Testery szczelności
      • Mierniki równoważenia wentylacji
      • Mierniki komfortu cieplnego
      • Akcesoria do mierników
    • Czujniki
      • Czujniki wilgotności
      • Czujniki temperatury
      • Czujniki tlenu
      • Czujniki stężenia CO2
      • Czujniki różnicy ciśnień
      • Czujniki punktu rosy
      • Czujniki prędkości powietrza
    • Enkodery
      • Enkodery absolutne
        • Enkodery absolutne jednoobrotowe
        • Enkodery absolutne wieloobrotowe
      • Enkodery inkrementalne
      • Enkodery linkowe
      • Enkodery liniowe
      • Enkodery magnetyczne
      • Enkodery obrotowe
      • Enkodery z kołem pomiarowym
      • Enkodery programowalne
      • Kity
      • Akcesoria do enkoderów
        • Przewody do enkoderów
        • Sprzęgła do enkoderów
        • Wyświetlacze do enkoderów
    • Inklinometry
      • Inklinometry statyczne
      • Inklinometry dynamiczne
      • Inklinometry precyzyjne
      • Akcesoria do inklinometrów
    • Czujniki koloru
      • Akcesoria do czujników koloru
    • Laserowe czujniki odległości
      • Akcesoria do czujników laserowych
    • Bezkontaktowy pomiar prędkości i drogi
      • Akcesoria do bezkontaktowych czujników drogi i prędkości
    • Siłowniki do zaworów i przepustnic
      • Siłowniki ćwierćobrotowe
      • Siłowniki wielo-obrotowe
      • Siłowniki liniowe
      • Siłowniki VAV
      • Akcesoria do siłowników
    • Czujniki bezpieczeństwa
      • Czujniki krawędziowe
      • Czujniki fotoelektryczne
      • Kurtyny bezpieczeństwa
      • Wyłączniki magnetyczne
      • Akcesoria do czujników bezpieczeństwa
    • Sterowniki PLC, panele HMI
      • Sterowniki PLC
      • Panele HMI
      • Akcesoria do sterowników PLC i paneli HMI
    • Liczniki i wskaźniki
    • Oprogramowanie dla systemów pomiarowych
  • HVAC i BMS
  • ATEX
  • Systemy
    • Monitoring parametrów powietrza
      • W muzeum
      • W szpitalu
      • W laboratorium
      • W magazynie
    • Wizualizacja pomiarów
    • Pomiar odległości
    • Pomiar drogi
    • Pomiar pozycji
    • Czujnik prędkości i drogi
  • Aktywność wody
    • Mierniki aktywności wody
    • Sondy aktywności wody
    • Akcesoria do przyrządów mierzących Aw
  • Usługi
    • Adiustacja i wzorcowanie termohigrometrów
    • Serwis urządzeń automatyki
    • Konfiguracja urządzeń automatyki
    • Konfiguracja i uruchamianie systemów monitorowania
    • Szkolenia produktowe
    • Projektowanie urządzeń elektronicznych
    • Mapowanie wilgotności i temperatury
  • Wiadomości
    • Aktualności
    • Promocje
    • Baza wiedzy
    • Tutoriale
    • Zastosowania
  • Konfiguratory
    • Konfigurator systemu monitoringu parametrów powietrza
  • Sklep
  • Kontakt
  • Menu Menu
Jesteś tutaj: Home1 / Rotronic – Pomiar aktywności wody (Aw) w przemyśle spożywczym2 / Baza wiedzy3 / Rotronic – Pomiar aktywności wody (Aw) w przemyśle spożywczym
Baza wiedzy

Rotronic – Pomiar aktywności wody (Aw) w przemyśle spożywczym

Aktywność wody w skrócie

Określenie wartości parametru aktywności wody (aw, z ang. Water Activity) jest ważną czynnością w przemyśle, w którym wilgotność ma wpływ na dany wyrób. Aktywność wody bada aktywną część zawartości wody (wodę wolną niezwiązaną). Inaczej można również powiedzieć, że jest to ciśnienie pary wodnej wytwarzanej przez wodę zawartą w produkcie higroskopijnym. Badanie aktywności wody jest niezwykle ważne ponieważ woda niezwiązana w danym wyrobie wpływa na jego stabilność mikrobiologiczną, chemiczną oraz enzymatyczną. Zarówno zbyt duża jak i zbyt mała zawartość niezwiązanej wolnej wody ma negatywny wpływ na produkt. Wynik aw daje informacje nie tylko o ilości wolnej niezwiązanej wody ale również dostarcza wiele innych cennych informacji na przykład odnośnie kohezji, okresu trwałości, sypkości, charakterystyki przepływu proszków, charakterystyki przepływu tabletek czy adhezji powłok.

Woda potrzebna jest nie tylko człowiekowi ale również mikroorganizmom, którym aktywność wody dostarcza informację o ilości dostępnej dla nich wody. Każdy z mikroorganizmów posiada swoją minimalną wartość aw, którą potrzebuje, aby móc prawidłowo się rozwijać.

Aktywność wody

Aktywność wody (aw) lub wilgotność względna stanu równowagi (ERH) to wartość ciśnienia pary wodnej mierzona w produkcie o własnościach higroskopijnych. Aktywność wody zawiera się w przedziale od 0 do 1. Wzór:

gdzie p to ciśnienie pary wodnej nad powierzchnią produktu,  ps  to to ciśnienie pary wodnej nad powierzchnią czystej wody o temperaturze produktu.

Wilgoć całkowita

Aktywność wody jest często mylona z wilgocią całkowitą. Wilgoć całkowita z reguły określana jest jako procent masowy wody zawartej w produkcie do jego suchej masy.

Izoterma sorpcji

W stanie równowagi procentowy stosunek pomiędzy wilgocią całkowitą i aktywnością wody materiału higroskopijnego może być przedstawiony graficznie pod postacią krzywej – izotermy sorpcji. Dla każdej wartości aw obrazuje ona odpowiadającą wilgoć całkowitą w stałej temperaturze. Każdy produkt ma własną izotermę sorpcji.

Rys. 1. Przykładowa izoterma soprcji

Migracja wody

Wartość aw każdego produktu zawsze dąży do równowagi z otaczającym środowiskiem. Woda migruje z obszarów o wysokim aw do obszarów o aw niższym. Ten proces zatrzymuje się dopiero po osiągnięciu równowagi!

Następstwa obecności wody w produktach żywieniowych

W przemyśle spożywczym woda jest jednym z ważnych czynników określających stabilność produktów. aw wywiera ogromny wpływ na zjawiska takie jak: zmiana barwy, smaku i zapachu, psucie, skrócenie (lub wydłużenie) okresu trwałości, utrata wartości odżywczych, …

Kontrola aktywności wody w produkcie

Wartość aw w produktach spożywczych może być kontrolowana przez dodatki pochłaniające wilgoć, odpowiednie opakowania czy zachowywanie odpowiednich warunków dojrzewania i przechowywania produktów.

Aktywność wody, a mikroorganizmy

Aktywność wody określa także ilość wody dostępnej dla mikroorganizmów. Każdy ich rodzaj (bakterie, pleśnie, drożdże) posiada minimalną wartość aw, poniżej której nie jest w stanie się rozwijać.

Rys. 2. Salmonella

Fakty i liczby:

  • Zmiana aw produktu może zmienić okres trwałości z kilku dni na kilka tygodni!
  • Wartość aktywności wody dla czystej destylowanej wody wynosi dokładnie 1.
  • Bakteria salmonelli może przetrwać w środowisku suchym nawet kilka tygodni.

Stabilność chemiczna

Kontrola aktywności wody jest istotnym czynnikiem ze względu na stabilność chemiczną. Większość przetworów zawiera węglowodany i proteiny, ze względu na co podatne są na ciemnienie nieenzymatyczne. Do grupy tych procesów należy reakcja Maillarda, potęgowana przez wyższe wartości aw i przebiegająca najgwałtowniej w wartościach = 0.6…0.7.

Po co mierzyć aktywność wody?

Migracja wody

Pewnego dnia, spóźniony do pracy Paweł, wychodząc z domu zapomniał założyć przykrywkę na pudełko z płatkami. Po powrocie do domu zorientował się, że jego płatki są miękkie i straciły chrupkość… Większość płatków traci chrupkość przy aw>0.4. W tym przypadku wilgotność względna w kuchni Pawła utrzymywała się powyżej 40%rh, więc woda migrowała z powietrza (wysoka wilgotność względna) do płatków (niska wartość aw). W przemyśle spożywczym w dwóch głównych przypadkach migracja wody stanowi problem: Pierwszy przypadek polega na różnych poziomach aw półproduktów użytych do wytworzenia produktu końcowego. Istotne jest dokonanie pomiaru aw a nie wilgoci całkowitej, gdyż nie jest ona związana z migracją wody. Na przykładzie sernika, aw sera wynosi 0.95, podczas gdy aw biszkoptu to 0.3. Woda może migrować z sera do biszkoptu, pozostawiając ciasto rozmoczone a ser wyschnięty. Jednym z rozwiązań jest dodanie składników chłonących wilgoć (cukier, sól, poliole polimerowe). Dodatki te obniżają poziom aw, ale nie wilgoć całkowitą! W zależności od produktu, poziom aw obniżyć można przez odwodnienie i mrożenie. Drugi problem stanowi magazynowanie gotowego wyrobu i związane z nim warunki. W zależności od aw produktu i wilgotności względnej otoczenia, może zachodzić zjawisko migracji wody. Głównie stosowane rozwiązania tych problemów to stosowanie niehigroskopijnych opakowań i magazynowanie w odpowiednich dla danego produktu warunkach.

Rys. 3. Migracja wody

Aktywność wody, a mikroorganizmy

Jak wspomniano wcześniej, aw wskazuje na stosunek ilości wody dostępnej dla mikroorganizmów do ogólnej zawartości wody w produkcie.

Każdy mikroorganizm ma określoną wartość aw, poniżej której nie jest w stanie się rozwijać (co nie oznacza, że nie są one obecne).

Przez pomiar aw w żywności można określić, które mikroorganizmy mogą prosperować. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (Food and Drug Administration – FDA) zaakceptowała parametr aw do określania przedziałów wilgotności, w których produkty żywieniowe są narażone na pokrycie pleśnią i bakteriami (patrz – Tabela 1 i 2).

Często aw jest określane jako “wolna” woda w produkcie a wilgoć całkowita, jako ilość wody “związanej”. Jednakże, nie jest to ścisła definicja aw, uproszczenie to służy uzmysłowieniu, że chemicznie związana woda nie jest dostępna dla mikroorganizmów.

Wartości aw Wartości pH
poniżej 4.6 4.6 do 5.6 powyżej 5.6
poniżej 0.92 bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu
0.92 do 0.95 bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu wymagana ocena
powyżej 0.95 bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu wymagana ocena wymagana ocena

Tabela 1. Wpływ pH i aw na liczbę zarodników w pożywieniu poddanym obróbce cieplnej w celu zniszczenia wegetatywnych komórek – z pakowaniem.

Wartości aw Wartości pH
poniżej 4.2 4.2 do 4.6 4.6 do 5.0 powyżej 5.0
poniżej 0.88 bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu  bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu
0.88 do 0.90 bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu  wymagana ocena
0.90 do 0.92 bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu wymagana ocena  wymagana ocena
powyżej 0.92 bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu wymagana ocena wymagana ocena wymagana ocena

Tabela 2. Wpływ pH i aw na liczbę zarodników w pożywieniu poddanym obróbce cieplnej w celu zniszczenia wegetatywnych komórek – bez pakowania

aw Mikroorganizmy, których rozwój jest hamowany w określonym punkcie aw Przykłady produktów, których aktywność wody jest na określonym poziomie aw
0.950 Pseudomonas, Escherichia, Proteus, Shigella, Klebsiella, Bacillus, Clostridium perfringens, niektóre drożdże Łatwo psująca się żywność (świeże i konserwowane owoce, warzywa, mięso, ryby) oraz mleko; gotowane wędliny; pieczywo; pokarmy zawierające do 4 uncji (w/w) sacharozę lub 7% NaCl …
0.910 Salmonella, Vibrio parahaemolyticus, C. botulinum, Serratia, Lactobacillus, Pediococcus, niektóre pleśnie, Rhodotorula, Pichia Niektóre sery (cheddar, Swiss, Muenster, Provolone); wędliny (szynka); niektóre koncentraty soków owocowych; produkty zawierające 55% (w/w) sacharozę lub 12% NaCl, …
0.870 Większość drożdży (Candida, Torulopsis, Hansenula), Micrococcus Fermentowane kiełbasy (kiełbasa); biszkopty; suchy ser; margaryny; produkty zawierające 65% (w/w) sacharozy (nasycona) i 15% NaCl, …
0.800 Większość pleśni (mycotoxigenic penicillia), Staphylococcus aureus, większość Saccharomyces (baillii) spp., Debaryomyces Większość koncentratów soków owocowych; mleko skondensowane, słodzone; syrop czekoladowy; syropy klonowe i owocowe; mąka; ryż; produkty zawierające 15-17% wilgoci; ciasto owocowe; szynka; kremówki; ciasta z wysoką
0.750 Większość bakterii halofilnych, mycotoxigenic aspergilla Dżem, marmolada; marcepan; owoce przeszklone; niektóre ptasie mleczka
0.650 Pleśni kserofityczne (aspergillus chevalieri, A. Candidus, Wallemia sebi), Saccharomyces bisporus Płatki owsiane zawierające ~10% wilgotności; galaretki; melasa; cukier trzcinowy; niektóre suszone owoce; orzechy
0.600 Drożdże osmofilne (Saccharomyces rouxii), niektóre pleśnie (Aspergillus echinulatus, Monascus bisporus) Suszone owoce zawierające 15-20% wilgoci; niektóre toffi i karmelki; miód …
0.500 Nie występuje rozrost drobnoustrojów Makaron, makaron zawierający ~12% wilgoci; przyprawy zawierające ~10% wilgoci …
0.300 Ciasteczka, krakersy, skórka chleba, inne produkty zawierające 3-5% wilgoci …
0.030 Pełne mleko w proszku zawierające 2-3% wilgoci; suszone warzywa zawierające ~5% wilgoci; płatki kukurydziane zawierające ~5% wilgoci; zupy instant; niektóre ciastka i krakersy …

Tabela 3. Aktywność wody, a mikroorganizmy. Źródło: Water activity and Microbial stability, L.R. Beuchat. 

Jakie rozwiązania proponuje Rotronic?

Aktywność wody i wilgotność względna punktu równowagi jest zwykle określana jako procent wilgotności względnej zmierzonej w punkcie równowagi w układzie zamkniętym i przy stałej temperaturze.

Z tego względu aw może być mierzone sondą wilgotności, jeśli spełnione są poniższe warunki.

Praktyczne warunki pomiaru aw:

  • Uszczelniona komora pomiarowa – układ zamknięty.
  • Stosunek przepływu powietrze/produkt – przepływ powietrza musi być zminimalizowany: łatwiej osiągnąć punkt równowagi przy niewielkim przepływie.
  • Równomierna temperatura – różnice w temperaturze czujnika, komory i produktu powodują poważne błędy. Im wyższa wartość aw, tym większy będzie błąd (przy 0.8 aw w 25°C z różnicą 1°C powstają błędy rzędu 0.05 aw). Stała temperatura musi zostać utrzymana.
  • Czas ustalenia równowagi – w celu odczytania poprawnej wartości aw, musi zostać osiągnięty stan równowagi! Im wyższe aw tym dłuższy czas!
  • Kalibracja czujnika – przy użyciu wzorców.

Produkty Rotronic

Sondy aktywności wody:
HC2-AW
zakres: 5…50°C, 0…1 aw,
dokładność: ±0.008 aw, ±0.1K,
duża bezwładność
temperaturowa
HC2-AW-USB
zakres: 5…50°C, 0…1 aw,
dokładność: ±0.008 aw, ±0.1K,
duża bezwładność
temperaturowa,
interfejs USB
HC2-P05
zakres: -40…85°C, 0…1 aw,
dokładność: ±0.015 aw i ±0.3K,
sonda bagnetowa,
Ø5mm x 200mm
HC2-HP50
zakres: 40…85°C, 0…1 aw,
dokładność: ±0.008 aw i ±0.1K,
sonda bagnetowa,
Ø10mm x 280 or 500mm

Rys. 4. HP23-AW-A z HC2-AW i HC2-P05

Moduły laboratoryjne:
HygroLab

wejście na 4 sondy, zapis danych, wyświetlacz, interfejs Ethernet i USB, AwE i AwQuick, alarm…

HP23-AW-A

miernik ręczny, wejście na 2 sondy, zapis danych, wyświetlacz, AwE i AwQuick, alarm…

AwTherm

moduł laboratoryjny z funkcją kontroli temperatury, zintegrowana sonda pomiarowa, wyświetlacz, USB, AwE i AwQuick, alarm

Rys. 5. HygroLab

 Akcesoria:
Podstawki

WP-14-S, głębokość 14mm, WP-40, głębokość 40mm

Pojemniki na próbki

PS-14, pojemnik do WP-14-S, PS-40, pojemnik do WP-40

Uchwyt pomiarowy

AW-KHS

SCS wzorce wilgotności

EAxx-SCS, sole wzorcowe, dostępne wartości rh: 0, 5, 10, 11, 20, 35, 50, 60, 65, 75, 80 i 95%…

   

Rys. 6. Akcesoria Rotronic – podstawka WP-14, pojemnik na próbki PS-14, uchwyt pomiarowy AW-KHS

Korzyści dla użytkowników

Zestawy pomiarowe (HC2-AW z miernikiem HP23-AW-A lub HC2-AW-USB z programem HW4) wyróżnia:

  • Możliwość pomiaru aktywności wody przy wykorzystaniu trybu AwQuick, co skraca pomiar Aw do kilku minut. Ma to szczególne znaczenie przy większej liczbie próbek materiałów, których laboratorium kontroli jakości musi sprawdzić.
  • W pomiarach aktywności wodnej istotna jest dokładność pomiarów, która w przypadku rozwiązań Rotronic AG wynosi aż ±0.008 aw (przy temperaturze 23 ± 5 °C).
  • Należy zwrócić również uwagę na stabilność długoterminową, która w przypadku sprzętu do pomiaru aktywności wody Rotronic AG wynosi poniżej 0.001 aw / rok. Dzięki temu sprzęt może być użytkowany przez długi okres, bez konieczności jego regulacji.
  • Oprogramowanie HW4 Rotronic (dostępne zarówno dla sondy HC2-AW-USB jak również do sondy HC2-AW z miernikiem HP23-AW-A) pozwala na automatyczne generowanie raportów w postaci plików PDF z podpisem elektronicznym. Jest to szczególnie ważne dla działów jakości, które wyniki pomiarów udostępniają innym działom wewnątrz zakładu lub audytorom.

Rys. 7. Oprogramowanie Rotronic HW4

  • Innowacyjność sprzętu Rotronic AG to prostota jego obsługi i konserwacji. By prawidłowo wykonać pomiary aw wystarczy skontrolować czystość filtra sondy oraz uszczelki. Te operacje nie wymagają żadnych specjalnych narzędzi ani szczególnie delikatnego podejścia (jak w przypadku urządzeń do pomiaru aw opartych o chłodzone lustro).
  • Okresowe sprawdzenie (wzorcowanie) sprzętu każde laboratorium może wykonać we własnym zakresie, dzięki solom wzorcowym Rotronic AG, dostarczanym ze świadectwem SCS’u (szwajcarski odpowiednik GUM).
  • Sprzęt pomiarowy Rotronic AG wyróżnia możliwość regulacji w przyszłości, dzięki czemu fabryczna dokładność pomiarów może być zachowana przez cały okres użytkowania sondy. Regulację może wykonać każde laboratorium w Polsce, które zna sprzęt Rotronic AG (promowany na rynku polskim od prawie 20 lat) i posiada odpowiednie narzędzia serwisowe (np. firma AP Automatyka posiada odpowiednie narzędzia i doświadczenie w zakresie regulacji tego sprzętu). Koszt regulacji sondy na poziomie tylko 400 PLN NETTO to kolejna zaleta tego rozwiązania.

Podsumowanie

Zestawy pomiarowe Aktywności wody, które proponuje firma Rotornic znajdują szerokie zastosowanie w wielu przemysłach takich jak przemysł spożywczy, farmaceutyczny, kosmetyczny … Moduł laboratoryjny HygroLab C1 umożliwia podłączenie się do 4 sond w jednej chwili. Sondy cylindryczne jak i bagnetowe sprawdzają się podczas pomiaru aktywności wody w serach, mięsie, tytoniu, pokarmie dla zwierząt. Miernik ręczny HP23-AW-A znajduje zastosowanie przede wszystkim w miejscach zewnętrznych, terenowych. Ze względu na swoją budowę można go w prosty sposób przenosić z miejsca na miejsce. Miernik możne być traktowany jako mobilna jednostka laboratoryjna. Do pomiaru aw w produktach sypkich oraz granulatach idealnym rozwiązaniem są sondy bagnetowe.

Tagi: wilgotność
Doceń i poleć nas
  • Udostępnij Facebook
  • Udostępnij Twitter
  • Share on WhatsApp
  • Udostępnij LinkedIn
  • Wyślij e-mail
https://apautomatyka.pl/wp-content/uploads/2020/05/baza-wiedzy-iko-54-1.png 335 892 w.pastusiak https://apautomatyka.pl/wp-content/uploads/2020/03/apautomatyka.pl_.png w.pastusiak2020-05-13 12:22:452022-06-24 15:18:30Rotronic – Pomiar aktywności wody (Aw) w przemyśle spożywczym
Artykuły, które również mogą się Tobie spodobać
Wysokiej klasy sonda meteorologiczna wilgotności względnej i temperatury – HC2A-S3A Rotronic
PiOne jako kanałowy przetwornik wilgotności i temperatury do montażu w małych przestrzeniach instalacyjnych
MasterOne-I do rejestracji danych z urządzeń pomiarowych przy użyciu Modbus RTU
Programowalne przetworniki wilgotności i temperatury powietrza
Nowa rodzina rejestratorów z Wi-Fi od APONE – seria HiOne
Wpływ parametrów klimatycznych w procesach produkcji i przetwarzania papieru
Kontakt z ekspertem

Kontakt z ekspertem

Pomoc w wyborze urządzeń

+48 67 357 10 80

Kategorie

  • Aktualności
  • Baza wiedzy
  • Tutoriale
  • Zastosowania
  • Promocje

Kategorie produktów

  • Enkoder absolutny
  • Enkoder inkrementalny
  • Enkodery liniowe
  • Inklinometry
  • Rejestratory temperatury
  • Sterowniki PLC
  • Mierniki Wilgotności
Baza wiedzy

Pomiar drogi, pozycji i przemieszczenia na 5 sposobów wg AP Automatyka

W aplikacjach, w których przychodzi nam mierzyć drogę, pozycję i/lub przemieszczenie liniowe, stajemy przed trudnym wyborem odpowiedniego czujnika. W oparciu o nasze doświadczenie postanowiliśmy opisać pięć najczęściej stosowanych…
4 stycznia 2023
https://apautomatyka.pl/wp-content/uploads/2023/01/pomiar_drogi_iko-1.png 335 892 m.szymanski https://apautomatyka.pl/wp-content/uploads/2020/03/apautomatyka.pl_.png m.szymanski2023-01-04 13:47:132023-01-04 13:54:19Pomiar drogi, pozycji i przemieszczenia na 5 sposobów wg AP Automatyka
Baza wiedzy

Monitoring temperatury jako narzędzie do ograniczenia zużycia energii

W obecnej dobie szybujących w górę cen energii cieplnej, tak niezbędnej do ogrzania budynków, intensywnie rozważa się wprowadzanie rozwiązań mających na celu obniżenie tychże wysokich kosztów. Jednym z tych narzędzi jest ciągły…
27 września 2022
https://apautomatyka.pl/wp-content/uploads/2022/09/artykul_hione_A.png 335 892 w.pastusiak https://apautomatyka.pl/wp-content/uploads/2020/03/apautomatyka.pl_.png w.pastusiak2022-09-27 09:34:442022-10-04 13:24:45Monitoring temperatury jako narzędzie do ograniczenia zużycia energii
Aktualności

Enkodery inkrementalne dostępne od ręki

Jeśli szukasz enkoderów inkrementalnych dostępnych z magazynu, dobrze trafiłeś! Firma AP Automatyka posiada stany magazynowe dla enkoderów inkrementalnych w różnych wariantach mechanicznych. W proponowanych modelach istnieje możliwość…
9 sierpnia 2022
https://apautomatyka.pl/wp-content/uploads/2022/08/enkodery_inkrementalne.jpg 321 845 w.pastusiak https://apautomatyka.pl/wp-content/uploads/2020/03/apautomatyka.pl_.png w.pastusiak2022-08-09 15:57:482022-09-22 12:00:09Enkodery inkrementalne dostępne od ręki
Aktualności

Konfigurator enkoderów KIT Posital

Nowe narzędzie pomocne przy doborze enkoderów KIT firmy POSITAL – wyszukiwarka Product Finder – już działa! To proste w użyciu narzędzie ułatwia wybór właściwego do każdej aplikacji rozwiązania, na podstawie podstawowych parametrów,…
1 lipca 2022
https://apautomatyka.pl/wp-content/uploads/2022/07/Kit_Product_Finder_np.jpg 335 892 w.pastusiak https://apautomatyka.pl/wp-content/uploads/2020/03/apautomatyka.pl_.png w.pastusiak2022-07-01 14:27:552022-07-01 14:29:58Konfigurator enkoderów KIT Posital

Zajmujemy się dostarczaniem komponentów automatyki dla przemysłu. Oferujemy urządzenia kontrolno-pomiarowe, w tym przetworniki wilgotności, przetworniki stężenia CO2 i lotnych związków organicznych, przetworniki ciśnienia i różnicy ciśnień, przetworniki temperatury oraz siłowniki elektryczne, również w wykonaniu przeciwwybuchowym.

Nasza oferta


  • Automatyka
  • HVAC i BMS
  • ATEX
  • Systemy pomiarowe
  • Aktywność wody
  • Enkodery
  • Enkodery absolutne
  • Enkodery inkrementalne

 


  • Przetworniki
  • Przetworniki ciśnienia
  • Czujniki koloru
  • Laserowe czujniki odległości
  • Inklinometry
  • Mierniki wilgotności
  • Mierniki temperatury
  • Mierniki stężenia CO2

Informacje


  • Aktualności
  • Baza wiedzy
  • Tutoriale
  • Zastosowania
  • O firmie
  • Kariera
  • Formularz reklamacji
  • Regulamin i polityka prywatności
  • Kontakt

Kontakt


+48 67 357 10 80
biuro@apautomatyka.pl

Poniedziałek – Piątek
8:00 – 16:00

AP Automatyka S.C.
ul. Nagłowicka 1
61-355 Poznań

© 2023 APautomatyka. Wszelkie prawa zastrzeżone.

realizacja: tdutkowski.com

Informacje przetworniki ciśnienia i różnicy ciśnieńInformacje przetworniki przepływu
Scroll to top