ROTRONIC – pomiar aktywności wody podczas produkcji sera
Stopień występowania wody wolnej – niezwiązanej w higroskopijnym materiale określa parametr znany jako aktywność wody (aw). Obecność wody wolnej ma wpływ na rozwój niepożądanych mikroorganizmów (bakterii, pleśni, drożdży, grzybów) w materiale spożywczym, również w serach. W związku z tym kontrola aktywności wody sera na różnych etapach jego produkcji jest konieczna – od aktywności wody zależy bowiem jakość produktu finalnego oraz termin przydatności do spożycia (trwałość produktu).
Jednym z prostszych urządzeń do kontroli aktywności wody jest zestaw pomiarowy HP23-AW-A-Set firmy ROTRONIC, oparty o miernik ręczny HP23-AW-A oraz sondę pomiarową HC2-AW. Użytkownicy chwalą sobie to rozwiązanie, ponieważ wszystkie elementy potrzebne do wykonania badań (sprzęt pomiarowy, pojemniki na próbki, …) zamknięte są w kompaktowej walizce, która ułatwia transport i przechowywanie aparatury. Sprzęt ten może być wykorzystywany do badania materiału spożywczego przy linii produkcyjnej, w magazynie lub w laboratorium – zależy od wymogów aplikacji. Zaletą tego rozwiązania jest również czas pomiaru – dzięki funkcji AwQuick aktywność wody większości materiałów jest znana w ciągu zaledwie 5 minut od rozpoczęcia pomiarów.