ROTRONIC – aktywność wody w makaronach
Aktywność wody w żywności (parametr znany również jako aktywność wodna, water activity, określana w skrócie Aw) wskazuje ilość wody wolnej – niezwiązanej, dostępnej dla mikroorganizmów (rozwój mikroorganizmów zależy od wartości tego parametru). Należy pamiętać, że dostępność wody w żywności nie jest równoznaczna z jej wilgotnością, czyli całą ilością wody w stosunku do ogólnej masy (całkowita zawartość wody zawiera bowiem również wodę związaną). W trakcie produkcji makaronu podejmowane są różne działania, których celem jest obniżenie wartości aktywności wody. Producenci dodają różne substancje zdolne do wiązania wody, suszą i/lub chłodzą makaron.
Do kontroli aktywności wody w makaronach (lub w półproduktach) można wykorzystać sprzęt pomiarowy firmy ROTRONIC. Jednym z interesujących rozwiązań jest sonda pomiarowa HC2-AW-USB, która w połączeniu z komputerem PC (i dedykowanym oprogramowaniem HW4 ROTRONIC) umożliwia bardzo szybki pomiar aw (dla większości materiałów w ciągu 5 minut). Zaletą rozwiązania jest zasilanie sondy bezpośrednio z portu USB. Do wykonania prawidłowych pomiarów, oprócz sondy, komputera i oprogramowania, potrzebna jest również podstawka pod pojemniki z próbkami oraz same pojemniki.