Mierniki aktywności wody

Miernik aktywności wody to przyrząd umożliwiający pomiary aktywności wodnej różnych produktów. Funkcję miernika Aw może pełnić miernik ręczny HygroPalm Rotronic, umożliwiający pomiar Aw na linii produkcyjnej lub w laboratorium, urządzenie stacjonarne (moduł laboratoryjny) HygroLab Rotronic lub AwTherm Rotronic. Miernikiem może być również zestaw składający się z sondy pomiarowej (z interfejsem USB) HC2-AW-USB Rotronic i dedykowanym oprogramowaniem na PC. Wszystkie proponowane mierniki Aw posiadają funkcję przyspieszonego pomiaru aktywności wody produktu, co jest bardzo cenione przez działy kontroli jakości (przekłada się na szybkość pomiarów Aw).
Mierniki aktywności wody wykorzystywane są do badań Aw produktów spożywczych (mięso, makaron, mąka, cukier, płyny, oleje, dżemy, sery, ciasta, wafle, płatki kukurydziane, kabanosy, pierniki), produktów leczniczych (syropy, tabletki, oleje), produktów kosmetycznych (pudry, kremy, olejki). Mierniki Aw używane są do pomiarów aktywności wody w działach kontroli jakości w firmach związanych z branżą spożywczą, farmaceutyczną, kosmetyczną. Znajduje również zastosowania w laboratoriach prowadzących prace badawcze przy produktach spożywczych (w tym mięsa, mąki, cukry), produktach kosmetycznych i farmaceutycznych.